Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Białymstoku przychyliła się do wariantu przebiegu WOW preferowanego przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad, który zakłada budowę trasy przez dzielnicę Wesoła. „Całą polityczną odpowiedzialność za przebieg obwodnicy ponosi rządząca Platforma Obywatelska wraz z wspierającymi ją lokalnie koalicjantami samorządowymi ” – piszą w swoim oświadczeniu przedstawiciele komitetu PiS w Wesołej.

Temat budowy WOW jest obecny już od 2007 roku, wtedy też pojawił się wariant najmniej inwazyjny dla mieszkańców Warszawy i podwarszawskich miejscowości. Wariant ten, nieco dłuższy, ale też najtańszy, zakładał poprowadzenie trasy przez gminę Halinów. Niestety, jak czytamy w oświadczeniu komitetu PiS w Wesołej „zorganizowana przez redakcję Gazety Wyborczej w roku 2007 akcja propagandowa przeciwko realizacji najbardziej optymalnego wariantu „samorządowego”, skutecznie ograniczyła prace nad realizacją tego projektu, wręcz wykluczyła go z planów przebiegu WOW”.

Platforma Obywatelska, szukając innych rozwiązań zaczęła wspierać dwa najgorsze, z punktu widzenia mieszkańców Wesołej, warianty. Przecinają one bowiem dzielnicę na pół. Jeden z nich, „zielony”, umiejscowiony jest na terenach publicznych, nie wymaga też wyburzeń. Drugi – „czerwony” jest droższy, a także wymaga rozbiórki kilkunastu budynków.

Przedstawiciele komitetu PiS w Wesołej podkreślają, że ta trudna sytuacja, w której znaleźli się mieszkańcy to efekt działań rządzącej w Warszawie i w Wesołej Platformy Obywatelskiej. „Komitet PiS w Wesołej był od zawsze przeciwny projektowi przecięcia dzielnicy przez obwodnicę (…) oraz będzie będzie prowadził wszelkie starania na rzecz minimalizacji skutków ubocznych przyjętego wariantu przebiegu WOW” – zapewniają przedstawiciele Komitetu PiS w Wesołej w swoim oświadczeniu.

Pełna treść oświadczenia do pobrania tutaj:

Fot. w nagłówku: Urząd Dzielnicy Wesoła, Google Maps

Podziel się tym ze znajomymi!